27 aprilie 2019

România, pe locul 9 în lume la antreprenoriat feminin

Mastercard Index of Women Entrepreneurs a analizat realizările antreprenoarelor din 57 de țări care acoperă cinci regiuni geografice, iar România s-a clasat pe locul nouă. Potrivit studiului citat de BizBazar,  28,9% dintre afacerile din țară sunt deținute de femei. Anul trecut însă, România se afla pe locul 13.

În top zece se mai regăsesc Ghana (primul loc în clasament), Rusia, Uganda, Noua Zeelandă, Australia, Vietnam, Polonia, Spania și Portugalia. La capitolul condiții de sprijin și oportunități de dezvoltare antreprenorială pentru femei, România ocupă locul 32 din 57. Pe primele locuri în acest caz se află Noua Zeelandă, Suedia și Canada.

Antreprenoriatul feminin în Uniunea Europeană

Comisia Europeană monitorizează evoluțiile antreprenoriale din blocul comunitar. Potrivit statisticilor realizate de experți, chiar dacă în Europa există mai multe femei decât bărbați, femeile antreprenor reprezintă doar o treime din antreprenorii din UE.

Specialiștii mai spun că creativitatea femeilor în aria de business și potențialul antreprenorial pe care acestea îl au sunt în prezent subexploatate ca sursă de creștere economică, ceea ce ar trebui să se schimbe în viitor pe piața forței de muncă.

Comisia Europeană notează principalele provocări cu care se confruntă femeile antreprenor:

  • accesul la finanțare
  • acces la informatii
  • instruire
  • accesul la rețele în scopuri comerciale
  • capacitatea de rezolva concomitent problemele legate de afaceri și de familie

Totodată, instuția sprijină mai multe comunități și instrumente care pot fi utile unei femei care vrea să conducă business-uri de succes. Între acestea se regăsesc și platforma wegate.eu, The European Community of Women Business Angels and women entrepreneurs, The European network to promote women’s entrepreneurship (WES), The European network of female entrepreneurship ambassadors și The European Network of Mentors for Women Entrepreneurs.

Profilul femeilor antreprenor din România

Regnet, în parteneriat cu Banca Transilvania, a realizat o statistică privind profilul femeilor antreprenor din țara noastră. Cele mai multe cele mai multe se încadrează în grupa de vârstă 40-49 de ani, urmate de cele de 30-39 de ani și grupa 50-59 de ani. Femeile de până la 29 de ani însumează un procent de doar 10% din total.

Anul trecut, cinci femei antreprenor din România au fost incluse pe lista Forbes 100. Între business-urile dezvoltate de ele se numără o platformă de machine learning pentru a ajuta companiile media să-și optimizeze UI-ul (user interface) aplicațiilor în mod automat și inteligent, un asistent virtual pentru oaspeţii unui hotel, programat să înveţe preferinţele acestora și un program de facturare și gestiune contabilă care ajută IMM-urile să factureze mai ușor.

La EA-The Entrepreneurship Academy 30 din 72 de studenți sunt femei. Cu toții însă dezvoltă business-uri de succes, iar dacă vrei să vezi și tu cum este să ai o afacere încă din facultate, te așteptăm la evenimentul Open Doors, pe 24 mai. Mai multe detalii despre eveniment găsești AICI, iar despre modelul educațional AICI.