30 decembrie 2019

Retrospectivă. Cum să reflectezi asupra întregului an

Finalul anului este mereu momentul în care punem în balanță bunele și relele și, fără să ne propunem neapărat ne gândim la cum au trecut cele 12 luni. Dacă ești antreprenor sau antreprenor în devenire atunci cu siguranță gândurile tale vor merge și către afacere, așadar în acest articol găsești câteva direcții pe care să le ai în vedere când faci retrospectiva anului 2019.

Dhbusinesssupport.com a creat un astfel de plan, dedicat antreprenorilor, iar primul punct este acela al succesului. Care a fost „momentului anului” pentru tine și afacerea ta? Ce te-a făcut să simți gustul reușitei și te-a motivat să continui? Poate să fie un singur moment sau pot fi, de ce nu, o serie de întâmplări care te-au făcut să simți că toată munca a meritat. Notează-le pe hârtie și bucură-te încă o dată de ele. Acolo sunt timpul, energia și priceperea ta și a echipei tale!

Ca orice retrospectivă, și cea în business pune accent pe toate fețele problemei, deci va trebui să te gândești și la eșecuri. Au existat? Câte au fost și de ce? Ai identificat cauza lor? Cum ai reușit să le redresezi? Cât de mult te-au afectat pe tine și cât de mult au afectat afacerea? Toate acestea sunt întrebări pe care trebuie să ți le pui, dar să le și schematizezi fizic, pe hârtie sau online într-un document mai amplu. Vor servi ca punct de plecare anul viitor, când organizezi strategia.

Dacă la începutului anului 2019 ți-ai fixat anumite obiective, reia-le și vezi care este statusul curent. Câte din ele ai reușit să îndeplinești și care sunt (dacă există) cele care asupra cărora mai ai de muncă. Notează persoanele-cheie care te-au ajutat în tot acest proces și amintește-ți care sunt partenerii pe care te poți baza indiferent de situație. 

Poți face retrospectiva de unul singur sau poți organiza o ședință de final cu întreaga echipă. Feedback-ul este unul dintre punctele esențiale în antreprenoriat, iar o ședință este un bun prilej în care să-l ceri. Ce fel de lider ai fost? Există situații care pot fi îmbunătățite? Ia în considerare și o astfel de abordare, deoarece greșelile identificate și corectate la timp sunt șterse repede din memoria celor din jur. Totul este să îți dorești să evoluezi, iar drumul spre un leadership eficient nu este chiar cel mai ușor.

La finalul retrospectivei trasează câteva din direcțiile pe care vrei să mizezi în anul 2020. Cu siguranță le vei dezvolta la prima ședință din anul ce va urma, dar punctele scrise acum te vor ajuta să ai o bază de calitate pe care să poți construi. Nu uita să te bucuri că, indiferent de eșecuri, mai mici sau mai mari, ai reușit să-ți atingi măcar o parte din visul tău! 

PS: Pentru auto-reflecția de final de an și început de an nou, o altă resursă utilă pe care o poți descărca gratuit și completa, este broșura YearCompass. Aruncă un ochi și vezi dacă te ajută.