20 mai 2019

Procesul educațional la EA-The Entrepreneurship Academy. Learning Model și Rocket Model

EA-The Entrepreneurship Academy pune accent pe dezvoltarea profesională și personală a studenților către cea mai bună versiune a lor ca antreprenori. Aici teoria se transformă în sesiuni de învățare practică continuă, simulările devin afaceri reale, sălile de clasă sunt în realitate spații de birouri, iar ideea de control a studenților este mai degrabă transformată în formarea lor către auto-organizare. Pe lângă obiectivele individuale de învățare (academice), studenții au și obiective financiare și de dezvoltare pe care și le setează în echipă, în sesiunile de team coach-ing.

Modelul educațional al EA – The Entrepreneurship Academy este bazat pe modelul experiențial de învățare a antreprenoriatului, folosit cu succes în Finlanda de peste 20 de ani (la Tiimiakatemia). Acesta este dezvoltat de Johanes Partanen, fondatorul metodologiei Team Academy. Metodologia cuprinde două modele concrete de organizare, predare și dezvoltare, folosite și de EA – The Entrepreneurship Academy: Learning Model și Rocket Model. Acestea sunt strâns legate între ele și ghidează dezvoltarea studenților pe tot parcursul facultății.

Ce este și cum se aplică Learning Model?

Learning Model este o modalitate de a învăța împreună prin practică. Acesta conectează experiențele practice cu teoria relevantă și procesul de aplicare a ei. Modelul se bazează prin trecerea fiecărei experiențe prin ciclul: teorie -> practică -> evaluare -> teorie. De la studiu la succesul practic este doar un pas, având în vedere faptul că studenții beneficiază și de asistență din partea experților.

Modelul de analiză ia în considerare atât experiențele din cadrul echipei, cât și felul în care comunitatea și societatea interferează cu procesul antreprenorial.

Rocket Model- elementul care completează dezvoltarea

Concret, la sfârșitul fiecărui semestru va avea loc o evaluare. Antreprenorii echipei se evaluează singuri, punând accent și pe cum se desfășoară partea de muncă în echipă. Ei bine, Rocket Model este utilizat pentru evaluarea procesului de muncă în echipă și a dezvoltării acesteia.

În primul semestru al primului an, evaluarea va fi explicată și pregătită de către team coach. În ceilalți ani, pe măsură ce atribuțiile au fost mai bine trasate și fiecare își cunoaște responsabiltățile, echipa pregătește evaluarea în colaborare cu team coach-ul acesteia.

Rocket Model este un proces de Guided Self-Organized Learning in a team și oferă echipei un instrument prin care se monitorizează și evoluția în companie ținând cont de mai mulți piloni, așa cum se poate observa în figura alăturată. După modelul clasicei analize SWOT, astfel se pot corecta pe parcurs anumite puncte slabe, care sunt descoperite chiar de către cei care implementează strategia de business.

Prin modelul de învățare și cel de evaluare și autoevaluare studenții beneficiază de o pregătire completă pentru lumea de business. Cunoștințele teoretice și  informația brută sunt completate de planificarea și munca practică la un anumit business, iar evaluarea prin rocket model duce la aflarea exactă a stadiului și a valorii echipei (și implicit a afacerii).

Dacă vrei să cunoști îndeaproape EA-The Entrepreneurship Academy și să afli mai multe despre modelul educațional care echilibrează teoria cu practica te așteptăm la Open Doors, pe data de 24 mai. Află mai multe AICI.