25 mai 2019

Organizarea spațiului de muncă. De ce e important cum arată sediul? [susținut de TECHO&Morphoza]

Unii spun despre locul de muncă că este a doua lor casă, iar pentru un antreprenor această afirmație nu are cum să fie altfel decât adevărată. Ei bine, pentru a fi motivat și pentru a lucra eficient, spațiul de muncă trebuie organizat astfel încât să exprime profesionalism, căldură, prietenie, deschidere, dar și să contribuie la productivitatea echipei.

La noul sediu EA-The Entrepreneurship Academy imaginea clasică a sălilor de curs și cea a amfiteatrelor a fost înlocuită cu zone de co-working sau de meeting-uri, unde spațiul flexibil și inovativ să stimuleze creativitatea și să încurajeze atât procesul de învățare, cât și pe cel de comunicare și creație. Toate acestea au fost posibile cu ajutorul partenerilor noștri TECHO și Morphoza.

Cum să amenajezi sediul ideal?

Probabil te gândești că îți vom spune cum să arate mobila, în ce parte să poziționezi tabloul tău motivațional preferat sau cum să îți pui în ordine rapoartele, cărțile sau alte elemente de papetărie. Ei bine, pentru că toate acestea țin de o componentă mai personală, pe care mai degrabă o poți discuta cu specialiștii de design interior și cu retailerii de mobilă, ne vom axa pe câteva puncte legate de noile trenduri în atmosfera de birou.

Forbes a realizat recent o analiză în care arată de ce companiile ar trebui să integreze în birouri spații de socializare. Potrivit experților, întrucât companiile se străduiesc în prezent prin strategii de HR să-și atragă și să-și păstreze cei mai buni angajați, planul tradițional al organizării birourilor, în module separate, afectează conectarea cu întreaga echipă. Acest lucru poate limita capacitatea angajaților de a se simți parte din business.

Totodată, Forbes scrie că spațiile de socializare pentru momentele de pauză nu ar trebui să se afle în mijlocul zonelor de lucru, în care angajații trebuie să-și concentreze atenția pe task-uri. Spațiile de socializare ar trebui să încurajeze interacțiunea și să nu perturbe alte sarcini. Pentru ca ele să aducă un plus de confort, ar putea fi dotate cu sisteme de iluminare inovative.

Cinci puncte-cheie

Bobby Goodman, un broker care și-a schimbat cariera și a devenit un tech entrepreneur, a realizat o listă de cinci elemente esențiale când vine vorba de organizarea spațiului afacerii:

  1. Creați un aspect aerisit și utilizați eficient spațiul. Un sediu reflectă nu numai modul în care lucrați, ci și energia spațiului. Nu îți dorești ca noii clienți să meargă într-un labirint de documente nesortate sau în bucătărie pentru a ajunge în sala de conferințe. Instalarea unor instrumente de lucru esențiale, cum ar fi imprimantele și copiatoarele în locuri unde zgomotul lor ar putea produce deranj este de asemenea o problemă.
  2. Companiile trebuie să utilizeze tehnologia într-un mod care să servească mai degrabă ca un instrument decât ca o distragere a atenției. Montarea mai multor ecrane video și de televiziune poate părea o idee grozavă, dar, în practică, poate aglomera. Tehnologia din birou ar trebui să aibă întotdeauna un scop.
  3. Spațiul pentru întâlniri comune sau conferințe cu mai mulți participanți este esențial. Aproximați cât mai bine cu putință de câte scaune este nevoie, ținând cont de profilul companiei.
  4. Controlați lumina și sunetul. Nimic nu afectează productivitatea ca zgomotele frecvente sau o cameră slab luminată. Foarte importantă este umplerea spațiului cu lumină, atât naturală cât și artificială.
  5. Nu utilizați spațiul de lucru pentru depozitare. Totuși, păstrarea obiectelor personale, a fotografiilor sau a altor obiecte pe birou rămâne o modalitate excelentă de a conferi oricărui spațiu o notă unică și personală.