25 octombrie 2019

Licență sau franciză? Cum alegi să-ți crești afacerea?

Perspectiva dezvoltării pe termen lung trebuie să fie mereu un punct important în strategia ta. Creșterea pe termen scurt și obiectivele punctuale sunt, desigur, un model de lucru foarte bun, însă e bine să ai în vedere și partea de dezvoltare continuă ca să fii pregătit pentru viitor și pentru orice tip de provocare.

Discuția despre licență sau franciză trebuie pornită de la diferențele dintre cele două, la nivel tehnic. Potrivit Frisch.ro (o societate care activează în domeniul Proprietății Industriale la nivel național și internațional):

  • „Contractul de licență reprezintă contractul încheiat între două părți, prin care una – titular – se angajează să-i cedeze celeilalte – beneficiar – dreptul de a folosi o marcă, un brevet sau desen/model, contra unui preț, în condiții și pe perioade determinate”
  • „Franciza este operațiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producție sau de comercializare a anumitor tipuri de produse și/sau de servicii. Obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem precum și a unor redevențe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri”

Entrepreneur.com a dedicat un articol acestui subiect și a subliniat câteva întrebări pe care este bine să le iei în considerare când trebuie să faci o astfel de alegere:

  1. Analizează care e stilul tău de management. Dacă nu vrei să te implici prea mult și să ai de răspuns la multe întrebări, atunci licența este o alegere mai potrivită. Dacă în schimb îți place să dai consultanță și să fii implicat în foarte multe proiecte, atunci alege franciza.
  2. Ia în considerare dacă te încadrezi în tipologia celor care sunt foarte atașați emoțional de proiectul lor sau dacă ești un spirit mai liber.
  3. Analizează foarte bine balanța financiară pe care ți-o oferă cele două opțiuni și procesul legal care trebuie urmat. Procedurile contează foarte mult, iar investițiile inițiale pot ajunge să fie ușor mai scumpe pentru partea de franciză. De cele mai multe ori, în cadrul licenței partea legală este mai ușor de dus până la capăt. 
  4. Trebuie să acorzi atenție termenilor și condițiilor pe care le stabilești. Lucrurile se schimbă pe măsură ce trec anii, de aceea este bine să actualizezi regulile pe care le impui colaboratorilor tăi. 

Dacă ești curios care sunt cele mai bine cotate francize din 2019, avem aici un top 500 internațional pe care îl poți consulta. McDonalds se află pe primul loc, iar în primele 50 se mai regăsesc și RE/MAX, Hampton by Hilton, KFC, Ace Harware și Sport Clips.