4 februarie 2019

În culisele EntrepreNation City Start. Cum a fost până acum la competiția națională de antreprenoriat

În luna noiembrie 2018 echipa EA – The Entrepreneurship Academy a lansat alături de Banca Transilvania prima competiţie naţională de antreprenoriat dedicată elevilor de liceu şi studenţilor în anul I. Obiectivul nostru? Să dezvoltăm conceptul de educaţie antreprenorială pentru tinerii din România, să îi ajutăm să afle ce înseamnă antreprenoriatul şi intraprenoriatul, ca mai apoi să decidă dacă se potriveşte cu parcursul profesional pe care doresc să îl urmeze.

Peste 200 de tineri au participat până în prezent la competiţiile EntrepreNation CityStart din Bucureşti, Braşov, Galaţi, Iaşi, Craiova, Timişoara şi Cluj Napoca, la care se vor mai adăuga cei 30 de participanţi aşteptaţi la evenimentul din Constanţa, pe 23 februarie.

Potrivit unui barometru realizat de EY România la finalul anului 2017 cel mai mare obstacol pentru cei care vor să înceapă și să dezvolte o afacere îl reprezintă educația precară. Dacă în 2016 16% credeau asta, în 2017 procentul a crescut și mai mult, până la 23%.

Prin competiția EntrepreNation încercăm să spargem această barieră și să contribuim la educația antreprenorială din România, încă de la nivelul liceului. Pentru o dezvoltare cât mai bună a abilităților de business formarea trebuie să înceapă din anii de liceu, nu doar din studenție.

Cum i-a ajutat competiţia naţională de antreprenoriat pe participanţi?

Participarea la această competiție mi-a trezit interesul față de domeniul afacerilor, m-a învățat să discut mult mai liber cu persoanele pe care abia le-am cunoscut, să dau o șansă și ideilor cu care eu nu sunt de acord, să privesc din cât mai multe perspective o problemă și, poate, cel mai important lucru, pe care l-am observat și înțeles, este că nicio idee pentru a-ți construi o afacere nu este bună sau greșită.(…) În plus, îți dezvoltă o gândire cât mai strategică și critică, lucruri esențiale mai ales dacă vrei să deții propriul tău business– Popa Diana Elena, 16 ani

După participarea la EntrepreNation CityStart Iași dorința mea de a avea o afacere s-a mărit semnificativ. Mi-aș dori să dețin propriul meu business, cu ajutorul căruia să contribui la dezvoltarea acestei societăți. O afacere pe bune aș fi gata să o dețin și acum, însă am decis să mai investesc timp în dezvoltarea spiritului antreprenorial. Leverin Andrei, 16 ani

Aș recomanda cu mare plăcere și altor tineri pasionați de antreprenoriat și nu numai și cei care tind spre schimbare ca să acumuleze cunoștintele necesare pentru inițierea unei afaceri pe viitor. Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest eveniment e faptul că nu există bariera profesor-elev, adică toți suntem egali, astfel încât nu ne simțim ca la școală. E o atmosferă prietenoasă și frumoasă, în care se poate conlucra pentru a  găsi soluții la problemele care ne macină. Ipate Ionela, 17 ani

EntrepreNation CityStart va continua cu o perioadă de lucru în echipă pe proiecte punctuale, până în luna aprilie, atunci când va avea loc finala competiţiei. Cele mai bune echipe vor fi premiate cu burse de studiu pentru programul de licenţă în administrarea afacerilor oferit de EA- The Entrepreneurship Academy.

Află mai multe despre modelul educaţional EA-The Entrepreneurship Academy AICI.