31 martie 2019

Estetic și funcțional, cele două atribute esențiale pentru spațiul unei facultăți

Identitatea și cultura unei facultăți au mult de-a face cu spațiul fizic în care aceasta își desfășoară activitatea. Amenajările, mobilierul și celelalte elemente de design contribuie atât la exprimarea personalității unei instituții cât și la performanțele academice și practice ale studenților.

Viața studenților, în cei 4 ani de studiu la  EA- The Entrepreneurship Academy este una foarte dinamică. Pe lângă activitatea academică, ei au un program intens dedicat business-urilor pe care le dezvoltă, care presupune team-sessions, întâlniri cu clienți sau sesiuni de brainstorming.

Își petrec o mare parte din timp aici așa că provocarea pentru facultate o reprezintă crearea unui spațiu care să ofere facilitățile necesare desfășurării unor astfel de activități diverse. În consecință mobilierul trebuie sa fie versatil și suficient de ușor de adaptat, iar spațiul personalizat să creeze sentimentul de acasă.

Un mediu de educație în schimbare

Ca multe alte medii și cel universitar este într-o continuă transformare și de aceea, din ce în ce mai multe facultăți din lume au construit o nouă viziune asupra spațiului de lucru și asupra mediul de învățare și de predare. Așa se face că un spațiu pentru activități de birou dimineața se poate transforma la prânz într-un hub de colaborare; cafeteria devine de multe ori nu doar locul în care studenții mănâncă, ci și locul unde țin team meeting-uri sau sesiuni de follow-up.

Iată câteva dintre elementele pe care le-am identificat care determină schimbările din mediul universitar și care ne-au influențat și în procesul de design al noului sediu al facultății EA – The Entrepreneurship Academy:

  • Dezvoltarea tehnologică și schimbările care au loc în general în mediul de lucru ca nivel de mentalitate și viziune
  • Deschiderea către inovație și schimbările la nivel macro către mediile creative
  • Creativitatea și lucrul în echipă care devin seturi de abilități importante pentru absolvenți facultăților
  • Așteptările studenților și părinților în lucrurile în care investesc

Principii de design

Un spațiu inovativ trebuie să aibă atât atribute funcționale cât și estetice. Mai ales la o facultate ca  EA- The Entrepreneurship Academy, unde lucrul și studiul se află într-un flux continuu. Iar pentru asta ne-am bucurat de sprijinul partenerilor nostri: TECHO şi Morphoza.

Un studiu publicat de Steelcase Education în anul 2018 identifică câteva principii de design de care să ținem cont atunci când gândim un spațiu pentru facultate

  • Spațiul trebuie să se muleze diferitelor tipuri de activități care presupun moduri cognitive (concentrare, creativitate, colaborare)
  • Spațiul trebui să anticipeze nevoile de depozitare
  • Spațiul trebuie să integreze instrumente fizice și digitale (tehnologice)
  • Spațiul trebuie să creeze echilibru între accesibilitate și intimitate cu spatii private și cu spatii de birouri care încorporează elemente de design și accesorii autentice
  • Spațiul trebuie să îmbrățișeze diversitatea culturală
  • Spațiul trebuie să ofere zone de meeting confortabile pentru interacțiunile studenților și cele ale echipelor

Sunt multe elemente de luat în calcul, nu e așa? Dacă ești curios să afli cum am reușit noi să transpunem toate aceste principii în practică, ce spui de o vizită la facultate? Înscrie-te la următoarele evenimente OPEN DOORS. Aici ai formularul de înscriere!