10 iunie 2019

Cum să fii independent financiar? Noțiuni de bază în educația financiară

Este gestionarea banilor  o necunoscută? Este greu să fii responsabil financiar? Într-un secol dominat de avalanșa informațională și  cu acces aproape nelimitat la multe surse, educația financiară este mult mai accesibilă. Totodată, domeniul suscită tot mai mult interes în rândul tinerilor. De exemplu, întrebaţi care ar trebui să fie prioritățile Uniunii Europene pentru următorii ani, tinerii din România au plasat educația ca prioritară, iar la secțiunea de domenii-cheie au  menționat educația financiară pe al doilea loc, potrivit unui recent Eurobarometru publicat de Edupedu.ro.

Venituri versus cheltuieli. Cum planifici un buget?

Diferența dintre nevoi și dorințe o înțelegi imediat ce începi să pui pe hârtie un buget. Văzând cifrele începi să devii responsabil financiar și să gândești un sistem de folosire eficientă a banilor. Publicația financiară thebalance.com a realizat un plan de cinci pași pe care oricine îi poate aplica în planificarea unui buget:

    1. Pune pe hârtie toate resursele financiare pe care le ai, alături de cheltuielile generale lunare, de la extrasuri bancare până la facturi, cuantumul chiriei și alte cheltuieli recurente; astfel poți crea o medie lunară, ca să știi exact unde te situezi și cât îți permiți.
    2. Calculează-ți venitul lunar total. Salariul, bursa, alocația, banii pe care îi primești de la rude sau sumele pe care le faci dacă ai un mic business de care te ocupi, toate trebuie incluse în total.
    3. Fă o listă a cheltuielilor lunare. Poate te gândești că pe această listă vei pune doar facturile și taxele, însă ca să poți să folosești banii responsabil trebuie să incluzi și suma pe care o poți da pe shopping și activități de entertainment.
    4. Împarte cheltuielile în două categorii: fixe și variabile. Cheltuielile fixe sunt cele care rămân relativ la fel în fiecare lună, sunt necesare pentru traiul de zi cu zi și de la care nu te poți abate. Cheltuielile variabile sunt cele care se pot schimba de la o lună la alta și va includ și banii pe care îi vei da pe benzină, mâncare și cadouri de exemplu. Această categorie va fi importantă în cazul în care vei fi nevoit să faci ajustări în buget.
    5. Compară cuantumul veniturilor totale cu cuantumul cheltuielilor totale. Dacă rezultatul final arată mai multe venituri decât cheltuieli, atunci balanța financiară este perfectă. Dacă nu, trebuie să te întorci la cheltuielile variabile și să faci anumite ajustări care să-ți permită și să pui câțiva bani deoparte lunar. Economisirea este importantă. În plus, dacă primești într-o lună bani în plus față de cei incluși inițial în bugetul de venituri, include-i în fondul de economisire.

Instrumente de finanțare. Cum faci rost de bani pentru visul tău?

De multe ori planurile nu coincid cu resursele, însă proiectele tale nu trebuie neapărat amânate. Gândind inteligent spre un instrument de finanțare poți să-ți pui pe picioare afacerea dorită, să urmezi programul educațional la care visezi sau să îți achiziționezi ceea ce îți este necesar.

Cum poți face asta? La capitolul studii există împrumuturi la nivel bancar, împrumuturi din fonduri private dedicate sau împrumuturi guvernamentale. Cele din urmă sunt mai întâlnite în țările europene și în SUA decât în România. La noi în țară există oportunitatea unui credit prin programul național „Investește în tine” pe care îl poți accesa dacă ești student.

Dacă vrei să îți cumperi anumite produse sau să investești într-o afacere atunci poți accesa un credit. Creditul se acordă în funcție de venituri, fiind împărțit pe categorii diferite în funcție de nevoi. Dobânzile și sumele disponibile depind în funcție de fiecare bancă.

Asociația Română a Băncilor a creat un site dedicat acestor lucruri. Pe www.educațiefinanciara.info se notează că este important să consulți ofertele fiecărui finanțator înainte să iei o decizie și să te raportezi realist la veniturile tale. Merită să îți pui întrebarea „voi putea în cinci ani să plătesc în continuare împrumutul?”. Dacă nu, înseamnă că nu este momentul potrivit pentru a-l accesa.

Dacă vrei să înveți să fii independent financiar înscrie-te la workshop-ul gratuit „Atelier de educație financiară” susținut de jurnalistul Digi24 Stelian Muscalu, pe data de 19 iunie la sediul EA-The Entrepreneurship Academy.