17 decembrie 2018

Cosmin Alexandru, decan EA: ,,E important ca tinerii să aleagă în viață o cale care i-ar putea împlini”

Cosmin Alexandru este decan al The Entrepreneurship Academy și Team Coach pentru anul al II-lea. Crede că cel mai important lucru atunci când pornești un business de la zero este balanța dintre curiozitate și perseverență și că mediul de afaceri din România pendulează între un ,,exces de idei și un deficit de execuție”, pe fondul unui sistem de educație gândit pe proces, nu pe rezultat.

  • Ca expert-coach, ce îți place la The Entrepreneurship Academy? E și ceva ce nu îți place?

Cel mai mult îmi place felul în care evoluează studenții în urma sesiunilor de lucru în echipă. Majoritatea ies din liceu nu doar neobișnuiți cu lucrul în echipă, ci de-a dreptul refractari la ideea de a lucra împreună cu alții. Spre finalul primului an cei mai mulți încep să deprindă abilitățile și să se bucure de avantajele performanței în cadrul unei echipe.

Ce-mi place mai puțin e că în primele luni petrecem destul de puțin timp cu studenții învățând lucruri pentru că majoritatea timpului e dedicat dezvățului, pentru ca studenții să scape de convingeri și obiceiuri căpătate anterior și care nu-i ajută deloc în viața reală de antreprenor. Amintesc aici lucrul preponderent individual, învățatul pe dinafară și pentru note, orientarea pe termen scurt, dificultatea de a asculta până la capăt, evaluarea excesiv de critică, compararea continuă cu ceilalți, teama de a greși.

  • Cum e pentru tine experiența cu tinerii care din elevi se transformă în mici antreprenori? Cum te-a schimbat în acești ani munca cu și printre ei?

Cred că lucrul cu studenții de EA e cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla în ultimii ani. Am acces, prin lucrul cu ei, la perspective noi, diferite sau foarte diferite de cele ale generației mele sau ale clienților de business cu care lucrez din postura de consultant. Experiența asta m-a ajutat să devin mai deschis, mai înțelegător, mai conștient de felul în care va arăta viitorul construit de cei care pornesc acum în viața profesională activă.

  • E ceva ce te impresionează la ideile pe care ei le generează?

Da, viteza cu care le schimbă. Asta e cu două tăișuri. Pe de o parte e bine că experimentează cicluri rapide de la idee la practică, pe de altă parte, însă, dacă renunță prea repede sau prea ușor la o idee, asta îi privează de învățămintele pe care le pot obține doar atunci când punerea în practică a ideii se lovește de obstacole din ce în ce mai dificile care trebuie depășite pentru a reuși. Calibrarea optimă a efortului între reușită și renunțare e unul dintre principalele rezultate ale procesului lor de învățare practică la EA.

  • Ce e cel mai important când construiești un business de la zero?

Cred că balanța corectă între curiozitate și perseverență. Curiozitatea de a afla cum au făcut alții înainte, cum scrie în cărți, cum poți face lucrurile diferit în fiecare zi, dar totodată și perseverența de a munci concentrat pentru viziunea și convingerile tale.

  • Cât de mult crezi în ideea de mentorat, mai ales în cazul celor aflați la început de drum către antreprenoriat?

Cred mult pentru că am văzut-o funcționând bine la studenții noștri. Le face foarte bine să-și expună ideile unora care au trecut prin ce trec ei și să ia ceea ce le trebuie din feedback. Mentorii mai au și rolul că pun întrebări sau propun perspective pe care cei aflați la început de drum se tem să le asume sau pur și simplu nu le văd din cauza stresului și a mizei reușitei.

  • Ce crezi că ar trebui să știe un elev de liceu care visează să fie antreprenor? Cum să se pregătească el pentru calea asta?

Cred că l-ar ajuta să știe cum reacționează el când inițiază sau derulează un proiect împreună cu colegi sau prieteni. Îi dă postura asta, de inițiator și conducător un sentiment bun, de neliniște constructivă și încredere, de bucurie, sau îl umple de stres, frustrare și angoasă? Dacă nu reușește într-un proiect, asta îl motivează sau demotivează? E important ca tinerii să aleagă în viață o cale care simt ei că i-ar putea împlini, nu pentru că așa vrea profesorul, părintele sau grupul de prieteni.

  • După părearea ta, ce-i lipsește mediului de afaceri din România?

Educația înspre o bună execuție împreună a ideilor de afaceri. Avem un exces de idei și un deficit de execuție, iar ăsta un rezultat vizibil al unui sistem de educație gândit pe proces, nu pe rezultat. Lipsa asta încercăm s-o suplinim la EA pentru tinerii care au curajul să reușească împreună cu alții.