1 iulie 2019

Ce business-uri au succes vara?

Deși în general asociem vara cu vacanța, cele trei luni pline de soare sunt însă și o oportunitate bună de afacere. Oamenii au mai mult timp să se plimbe în oraș, să intre în magazine sau cafenele sau să navigheze online, așadar șansele de vânzări cresc. Bineînțeles că ai putea să îți iei un summer job, dar de ce să faci asta când poți să dezvolți, începând cu vara aceasta, propriul tău proiect?

Ce business-uri poți începe cu succes vara?

Este de la sine înțeles că turismul are cel mai mult de câștigat în perioada de vară. Totuși, pentru că dezvoltarea unei afaceri hoteliere presupune un capital mare, poți gândi business-uri la o altă scară, conectate însă cu acest sector.

Frames a realizat un studiu potrivit căruia vara anului 2019 ar putea aduce un record istoric pentru piaţa băuturilor răcoritoare, scrie Business Magazin. Așadar, dacă ai idei pentru o cafenea sau un mini-bar, decorat în stil modern și cu produse noi care să aducă o abordare inedită pe această piață, vara aceasta este un moment bun să le pui în aplicare. Nu uita că în industria HORECA aspectul și gustul trebuie să meargă mână-n mână.

De asemenea, letsreachsuccess.com a inclus în topul afacerilor care au succes vara și dezvoltarea unui sistem de pet care, pentru că multe persoane care pleacă în concediu nu îți pot lua animalele de companie cu ele. În plus, un astfel de business poate fi ușor de administrat și pe tot parcursul anului, mai ales în orașele mari unde programul de muncă al cetățenilor este foarte încărcat.

Totodată, publicația citată mai sus scrie și că un impact pozitiv îl au afacerile în domeniul spălătoriilor de mașini. Acest tip de business are nevoie de un refresh în ceea ce privește politica de client service, foarte mulți clienți fiind în prezent nemulțumiți de atitudinile angajaților sau de pachetele oferite. Găsirea unui program de lucru care nu este așa de bine dezvoltat pe piață momentan poate reprezenta un avantaj masiv, alături de o locație de nota 10.

Entrepreneur.com oferă și alte idei, înclinate mai mult spre industria creativă. Așadar, potrivit lor de succes vara pot fi și afacerile de personalizat tricouri, revânzarea jocurilor video (contribuie și la sustenabilitate) și chiar scrierea unui e-book.  

Provocarea managerului: leadership de nota 10 vara. Motivarea angajaților

Pentru că vara este percepută ca o perioadă de relaxare, provocarea pentru business owners vine o dată cu gândirea strategiei pentru motivarea angajaților. Dincolo de pasiune, team spirit și motivația financiară, angajații ar putea fi de multe ori apatici și cu gândul la vacanță. Chester Elton, executive coach, notează într-un articol pe LinkedIN cinci pași pentru ca managerul să mențină echipa la cel mai înalt nivel:

  • Dezvoltă un sistem de competiție la muncă, cu premii. Se pot stabili obiective comune săptămânale pentru că sunt pe termen mai scurt, iar angajații care le ating cel mai repede sau rezolvă problemele apărute eficient și inedit primesc din partea firmei o pizza, o cafea, o agendă sau alte premii de acest tip. 
  • Pauze în grup, în afara biroului. Într-o după-amiază se poate organiza un mic teambuilding, undeva în oraș, fie la tenis, baschet, bowling sau chiar la cinema. Echipa va fi astfel mai unită, mai relaxată și munca la birou va fi o experiență mult mai plăcută, chiar și vara.
  • Setează o tradiție de vară pentru întreaga firmă. Poate fi o zi dedicată dulciurilor, o seară de board games, o ședință foto sau orice altă activitate interesantă pentru angajați, care să se reia în fiecare vară.
  • Faceți evaluări și un sistem de feedback. Pentru că task-urile nu sunt așa de multe, în activitatea zilnică se pot organiza sesiuni de evaluare a semestrului trecut, formulare de feedback pentru angajați etc.
  • Recunoaștere publică a eforturilor. De multe ori se organizează ședințe, dar discuțiile rămân axate doar pe probleme și rezolvarea lor. Managerul are datoria să recunoască eforturile echipei. Până la urmă, succesul vine cu implicarea tuturor!

Dacă ai idei de afaceri și vrei să înveți să le structurezi și să dobândești skill-uri-cheie în business, hai la Spark Week, un festival de antreprenoriat dedicat tinerilor liceeni cu inițiativă. Timp de șase zile discuți cu experți și antreprenori recunoscuți la nivel național, vizitezi business-uri locale și faci bani cu proiectele tale. Hai pe www.sparkweek.ro și rezervă-ți locul.