1 aprilie 2019

Peste 40 de participanți din diferite domenii la masterclass-ul A.I. and Machine Learning

Inteligența artificială a devenit parte a realității de zi cu zi. De câte ori ai auzit în ultima lună pe cineva salutând Hello, Google sau Hello, Siri?  Tocmai pentru efectele pe care le are în societate, dar și în business, am ales pentru master-class-ul susținut de Dan Oroș la EA-The Entrereneurship Academy tema A.I. and Machine Learning.

În cadrul acestui eveniment ne-am propus să trecem dincolo de polemică și să punctăm tendințele de dezvoltare ale tehnologiei A.I. Pentru a înțelege mai bine fenomenul este necesar să dobândim o serie de cunoștințe tehnice despre cum se desfășoară procesul de învățare (machine learning) și cum se dezvoltă domeniul A.I. Împreună cu Dan Oroș- Marketing Manager Google România am identificat cum putem integra aceste tehnologii în business-urile proprii, pentru a îmbunătăți calitatea a ceea ce facem și a ne adapta trendurilor viitoare. 

Inteligența artificială va înlocui până la 800 de milioane de joburi până în anul 2030

A.I. are potențialul să schimbe economii; la nivelul Marii Britanii, de exemplu, una dintre cele mai mari firme de consultanță și audit din lume a preconizat că până în 2030 A.I. ar putea influența creșterea GDP-ul Marii Britanii cu un procent de 10.3%. A fost astfel comparată cu electricitatea, menționându-se că inteligența artificială devine omniprezentă iar că în viitor va fi fundamentală pentru desfășurarea multor activități, de la călătorii și până la shopping; la fel și în cercetare, în procesul de luare al deciziilor sau în siguranța personală. Mai mult, va influența forța de lucru umană din multe domenii.

Cum funcționează mecanismul Machine Learning

V-ați gândit până acum că avem un comportament predictibil? De la zilele pe care le sărbătorim an de an până la lucrurile pe care le căutăm online în mod repetitiv?

În acest moment A.I. înregistrează performanțe remarcabile în recunoașterea pattern-uilor și la sintetizarea cantităților mari de date. Exactitatea acestor predicții crește direct proporțional cu cantitatea de date care îi este oferită. Pe viitor aceasta poate oferi un ajutor real pentru a citi comportamentul consumatorilor sau pentru analiza de date.

De cealaltă parte, A.I. înregistrează performanțe foarte scăzute în ceea ce privește soft skills (latura care include emoțiile, sentimentele, etc). Astfel că previziunile pentru meseria de profesor, doctor sau asistent medical indică schimbări minore la nivel de cerere pe piața muncii. În aceeași linie sunt și tendințele din industriile creative (artă, design, copywriting sau muzică).

Ce schimbări va produce pe piața muncii dezvoltarea A.I?

Data scientist, social media manager sau digital marketer sunt categorii de joburi care nu existau cu 15 ani în urmă. Atunci, ce previziuni există pentru piața muncii în anul 2030?

Iată câteva exemple:

  •         Educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) va deveni în viitor indispensabilă. În schimb, predicțiile indică faptul că munca necalificată va fi înlocuită în mare parte cu sistemele automatizate. Aceasta fiindcă controlul roboților și al sistemelor automatizate va presupune automat o cerință pentru ingineri, tehnicieni și manageri care să coordoneze toată această activitatea automatizată.
  •         În domeniul transporturilor, vehiculele autonome ar putea înlocui șoferii și va schimba dinamica de deplasare din orașe.
  •         Home robots ne vor ajuta la mentenanță dar în același timp vor avea funcții de home security.
  •         În domeniul medical se vor descoperi soluții mai eficiente pentru tratarea pacienților folosind resursele inteligenței artificiale. De exemplu, senzori inteligenți care vor monitoriza funcțiile organelor și vor stabili cu precizie cantitatea de zahăr din sânge, ajutând astfel la implementarea unui plan de tratament 100% sigur pentru bolnavii de diabet.
  •         Trendurile indică faptul că se va lucra direct cu A.I. în domenii precum vânzări, resurse umane și analiză de date.
  •         Și specialiștii din domeniul juridic vor folosi inteligența artificială pentru a-și instrumenta cazurile.