11 februarie 2019

De ce alegem leadership-ul? Puncte-cheie în formarea unui lider

Deși antreprenoriatul pare a fi, dacă privești din afară, o activitate fără reguli și pentru al cărei succes ai nevoie doar de o idee bună, lucrurile nu stau chiar așa. La EA- The Entrepreneurship Academy deviza este că, la fel ca în orice al domeniu, succesul vine după munca însoțită de un know how exemplar, de decizii luate în mod obiectiv și de asumarea multor responsabilități.

Discuția despre leadership este esențială, deoarece o idee rămâne doar un gând pe o agendă dacă nu există o persoană care să o potențeze, să o valorifice și să o transforme într-un produs, un serviciu, un business în adevăratul sens al cuvântului.

Totuși, nu definirea leadership-ului ca activitate (sau ca teorie în ceea ce privește o afacere) este nucleul acestei discuții, ci, în realitate, importante sunt punctele-cheie care fac dintr-o persoană, un lider. În această activitate de formare, trebuie urmărite următoarele aspecte:

  • Asumarea responsabilității și integritatea. Dacă vrei să fii cel care conduce, atunci trebuie să-ți asumi luarea deciziilor, coordonarea unei echipe, punerea în balanță a acțiunilor viitoare. Un lider este cel care știe când să speak up și când să fie de acord să facă un compromis, să negocieze. Dacă toate cele de mai sus vor urmări linia de valori de la care ai plecat, atunci meriți felicitări: ai făcut primul pas în leadership.
  • Transparență și respect pentru echipa cu care lucrezi. Vrei ca oamenii să aibă încredere în tine? Ei bine, trebuie să arăți că urmărești mereu interesul business-ului, nu interesul personal. De asemenea, este foarte important să apreciezi la adevărata valoare fiecare membru al echipei. Lucrurile funcționează atunci când fiecare membru are mereu în minte obiectivele companiei, așadar fii recunoscător. Împreună sunteți mai puternici!
  • Originalitate și open mind. Dacă ești un lider, atunci înseamnă că ideile și soluțiile pe care le propui trebuie să aducă un plus de valoare, ceva care să lase o oarecare amprentă. Citește mult, documentează-te, analizează exemple de bune și rele practici. Toate îți vor da o imagine de ansamblu și puncte de referință la care să te întorci când ai îndoieli. Lumea e într-o continuă schimbare, trebuie să ții pasul!
  • Comunicare și fermitate. Poate îți pot suna ușor antagonice, dar cele două concepte, gândite ca un întreg, îți vor aduce prestanța de care ai nevoie. Fii mereu deschis să asculți, să comunici, să dai și să primești feedback, dar ai încredere în alegerile tale și, la nevoie, exprimă-ți deciziile cu fermitate. Un lider bun anticipează posibile greșeli costisitoare și își asumă deciziile.
  • Dedicarea în muncă. Tu ești un exemplu, iar de la tine pot pleca atât influențe pozitive, cât și negative, așadar pune cu atenţie în balanță ce exemplu vrei să fii. Dintre toți, tu trebuie să fii cel mai dedicat, mai perseverent și mai neobosit. Nu-ți face griji, dacă iubești ceea ce faci, dedicarea vine de la sine!

Vrei să afli mai multe despre cum poți să devii un lider? Găsești informații despre modelul educațional EA-The Entrepreneurship Academy aici.

Cine-ți sunt profesorii? Lideri, oameni de afaceri, cu multiple experiențe antreprenoriale și responsabilități manageriale la cel mai înalt nivel, recunoscuți în România și la nivel internațional pentru competențele și realizările lor.